Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

gardiner golv till tak – DIY

– inlägget innehåller annonslänkar

Hej godingar! 

Här kommer en liten gardin-guide som ni kan använda om ni vill fixa de där fina golv-tak-gardinerna hemma och få en härlig hotellkänsla i sovrummet eller något annat rum. Jag gillar som sagt hotellkänslan och vi har heltäckningsmatta i sovrummet både i stan och på landet men som jag berättade för er i söndags så har vi inte riktigt trivts i det nya sovrummet på landet.

Min tanke när sovrummet blev klart i våras var att helt strunta i gardiner och mörkläggning, jag är inte så ljuskänslig när jag sover och blir det för ljust så använder jag en sovmask. Däremot har rummet känts alldeles för öppet och omysigt så nu var det dags att göra något åt det och lösningen blev gardiner.

Jag ville åt samma känsla som med våra golv-tak-gardiner hemma och blev så glad när jag hittade de här extra breda gardinlängderna hos Ellos. De är 3 meter breda och 2,90 meter långa, i lägenheten har vi varit tvungna att måttbeställa p.g.a. takhöjden och det blir så dyrt! Det här behöver inte kosta så mycket så länge man inte har för många fönster.

Det här behöver du:

• Gardinskena här och en billigare variant här

Jag köper gardinstänger från ett märke som heter Kirsch som har de snyggaste och mest praktiska stängerna om ni frågar mig. De fästes i taket och man kan välja om man vill ha vanlig upphängning eller en som går ändå upp i taket. Glöm inte att komplettera med väggfästen eller takfästen (som vi har), man kan nämligen välja utifrån rummets förutsättningar hur man gör.

• Gardinkrokar här

Som ni ser på bilden nedan så ska ni köpa exakt de här krokarna där ”upphängningen” sitter i mitten så att gardinerna går upp över gardinstången som du fäst i taket. De har olika varianter så var noggrann med att köpa rätt. Jag har köpt alla grejer från Kirsch på Hemtex i Värmdö Centrum men de finns säkert till bättre pris på nätet eller i något större byggvaruhus.

• Gardinöglor här

De här vita små öglorna får man till när man köper gardinstänger men räkna hur många du behöver, jag köpte några paket extra eftersom jag vill ha mycket gardiner på mina stänger. De tjocka gardinerna i sammet hänger jag tätare än de genomskinliga. På 1,5 meter gardin går det ca 6-7 öglor och på 3 m det dubbla om man fäster gardinkrokarna som jag gör.

Gardiner sammet här och transparenta gardiner här

Vill man kunna dra för de tjocka, heltäckande gardinerna för att mörklägga rummet helt så kan man sätta upp dubbla gardinstänger i taket och hänga de tjocka gardinerna längst fram och de transparenta bakom. Man ska däremot tänka på att det tar ännu mer yta från rummet och vi vill inte att det ska bli för tajt runt sängen utan att det ska förbli lite luftigt. De grå sammetsgardinerna hittade jag påa Hemtex och i verkligheten är de i exakt samma nyans som vår heltteckningsmatta. Så glad att jag hittade dem! Gardinerna går lite mer mot rött på bilderna och är mer kalla och ljusgrå i verkligheten.

Strykband här

Jag gillar ju inte riktigt att sy och äger dessutom ingen symaskin så jag mäter ut längden jag vill ha på gardinerna och och stryker upp kanten, det är så smidigt och blir hur fint som helst. Gardinerna på bilderna är dock inte fixade på längden än, vi har tolv meter fönster i sovrummet så jag fick börja i ena änden och ska göra klart de sista nästa gång vi är på landet. Det tar sin lilla tid, hehe!

Så här såg det ut före:

Och nu ser det ut så här:

Obs! Ju tätare du sätter krokarna desto mer gardintyg går det åt, de här gardinernas fästen är sydda så att man kan göra fina veck men då blir också bredden betydligt nerkortad. Jag sätter krokarna med tre krokars mellanrum, då blir det lagom med veck som inte hänger för mycket.

Vi är så otroligt nöjda och trivs redan mycket bättre i sovrummet, nu är det bara lite tavlor och andra detaljer som ska till! Vad tycker ni? Visst blev det fint?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Så himla mysigt !! bra tips 🙂

  elin 2018-01-24 10:19:51
  Svara
 • Wow vilken skillnad! Älskar utsikten men detta ser mer ombonat ut 🙂

  M 2018-01-24 07:44:20
  Svara
 • Vi har också Kirsh takskenor, klart bäst. Hatar när det fastnar när man ska flytta dem😊 Sen kostar de en slant men helt klart värt det! Min mamma sydde upp våra sammetsgardiner, de var så mjuka och flydde verkligen från nålningen så jag tappade tålamodet, mamma är dessutom världens petimeter så det blev klockrent! Nu ska vi bara välja gardiner till köket, har 7 meter hajompartier mot väst utan skydd… tänkte inte på att solen står rakt in haha och jag vägrar lameller 😎😎😎

  Jenny 2018-01-23 21:27:44
  Svara
  • Svar på Jennys kommentar.

   Åh 7 meter, det är nästan lika mycket som vi har i sovrummet, hehe. Det är mkt fönster att täcka men det blev så mysigt 😀 Kram

   Linn Herbertsson 2018-02-03 09:53:46
   Svara
 • Så fint det blev

  Joanna-livet med Aspergers syndrom och Bipolär sjukdom typ 2 2018-01-23 16:32:15 http://www.joannahalvardsson.se
  Svara
Linn Herbertssons webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Sara Che
Lifestyle
Sophia Anderberg
Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Evelina Andersson
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Mitra Javadi
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Imane Asry