Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

så här håller jag koll på min ekonomi…

inlägget innehåller reklam för Tink

Alla som känner lite lätt ångest inför sin privatekonomi räcker upp en hand?

Jag har förstått att många förknippar privatekonomi med något ångestladdat. Själv måste jag tacka min pappa, han införde nämligen bokföring av våra inkomster och utgifter redan när jag var fem år gammal och fick min första veckopeng, haha. Jag fick 50 kronor i veckopeng, det var 25 kronor mer än vad de flesta av mina vänner fick då men vi hade en väldigt viktig regel som inte fick tummas på.

25 kronor av de 50 kronor vi fick i veckopeng la vi undan in en glasburk med lock på och dessa fick inte under några omständigheter användas innan sommarens semester. Vi spendera några veckor i Italien varje sommar och då fick vi äntligen använda våra sparade pengar precis som vi ville till leksaker, godis och allt annat man kunde tänkas vilja ha när man var liten.

Lite anade jag då att pappa började sätta grunden för min framtida inställning till min privatekonomi. Egentligen fanns det inget annat syfte med vår veckopeng och det faktum att vi la undan och sparade hälften av den än just att lära oss att ta hand om vår privatekonomi. Vi fick ju godis, leksaker och annat av mamma och pappa även utöver vår veckopeng ändå.

Ganska snabbt fattade jag även tycke för att skriva upp alla mina inkomster (i forma av veckopeng som så småningom blev månadgspeng, barnbidrag, lön osv) och utgifter för att få en bild av hur stort saldo jag hade att röra mig med och se vad jag spenderade mina pengar på. Så sent som i tonåren hade jag ett sådant där litet nördigt häfte som man fick hos banken när man startade ett sparkonto där jag bokförde varenda krona jag spenderade.

Låter det sådär strukturerat och ordningsamt så att det nästan blir lite irriterande? Misströsta inte…

När tiden sedan kom och jag fick ett Visa-kort så var det internetbank som gällde och efterhand som att både min inkomst men också mina utgifter ökade och kontantbetalning sakta men säkert försvann så kände jag att jag inte hade så bra koll på min ekonomi längre. Jag har alltid haft ganska bra koll på mitt saldo på mina olika konton men jag har egentligen haft väldigt lite eller ingen koll på hur mycket jag spenderar och på vad varje månad.

Och sedan kom Tink in i mitt liv

För en månad sedan ringde min account manager Helena och berättade att hon hade träffat en kund som var som klippt och skuren för mig. En vecka senare sågs vi nere på Drottninggatan här i Stockholm och tog ett möte med Tink. Innan vårt möte hade jag laddat ner appen och kopplat upp min bank för att känna på tjänsten och se så att den verkligen var något för mig. Haha, jag vet inte vad jag ska skriva härnäst, men den är nästan för bra för att vara sann och som ni vet så älskar jag appar som för det första, samlar allt på ett ställe, och för det andra, gör mitt liv enklare!

Jag älskar ju ordning, struktur och att känna att jag har kontroll! För att känna att jag har koll på läget så krävs översikt och jag tror inte ens att jag visste vad jag saknade innan jag kopplade upp mina bankkonton, lån och sparande i Tink-appen. På några sekunder hade appen delat upp mina utgifter i olika kategorier och det den inte lyckades kategorisera markerades med en liten gul symbol och ett frågetecken så att jag enkelt kunde gå in i efterhand och kategorisera resterande på egen hand.

Budgetera

Så det är vad jag har ägnat mina kaffepauser åt på kontoret den senaste tiden och jag har nu full koll på min ekonomi. Jag har skapat budgetar, ett speciellt sparande inför sommarens semester och jag skulle vilja påstå att jag är ganska bra på att spara. Jag sparar mina pengar i kapitalförsäkringar och har jag ett överskott en månad så åker det direkt in på sparkontot, jag antar att min pappas lärdom från mina barndomsår har satt sina spår.

Men jag är lika bra på att unna mig, haha! Högst upp på listan kommer upplevelser, resor och kvalitetstid med min familj och vänner. Hade jag varit tvungen att välja så hade upplevelser gått före varenda fin väska och klädesplagg i hela världen! Under mina år som student så gick varenda krona jag hade över till att resa och leva livet. Nu när jag kan välja både och så går så klart en hel del till shopping, kläder och inredning också.

Jag har än så länge skapat tre olika budgetar, jag har 7000 kronor i månaden just nu som får spenderas på semester, resor och andra upplevelser, 5000 kronor har jag till shopping och så la jag även till en budget för blommor som jag har en tendens att spendera alldeles för mycket pengar på, haha. Jag älskar snittblommor men har satt min budget per månad till max 1200 kronor och känner att den fortfarande kanske är lite hög, jag får se om jag justerar den under nästa månad.

Den här månaden när jag kanske inte har så mycket ”semester”-utgifter så kommer överskottet åka direkt över till Mykonos-resan som vi planerar att göra i sommar. Fram till slutet på juli ska jag har sparat 20000 kronor och med hjälp av budgeten jag har skapat så har jag full koll på hur mycket som saknas utan att behöva dela upp mina pengar på olika konton och alltid köra en mindre huvudräkning för att veta hur mycket pengar som är till vad.

Spara aldrig utan avkastning

Jag har dessutom satt undan pengar det senaste året som jag helt har glömt bort att investera så att jag får avkastning. Tink kategoriserar inte bara och ger dig full kontroll utan de förhandlar även med banker om den bästa räntan på sparande, lån osv. Så mitt sparkapital åker in på ett sådant konto så länge tills jag vet hur jag ska investera pengarna mer långsiktigt, jag har som sagt redan en del kapitalförsäkringar men är sugen på att kika mer på aktier, vi får se vad det blir.

Sist men inte minst, unna dig!

Jag är som sagt bra på att unna mig också och jag måste säga att jag nästan har blivit bättre på att unna mig sedan Tink kom in i mitt liv för en månad sedan. Inte nödvändigtvis att jag unnar mig mer men den här månaden hade jag t.ex koll på att jag hade 5000 kronor över när jag hade sparat till vår semester så då unnade jag mig ett par skor som jag har kikat på ett bra tag, mina första par Christian Louboutins. Vilken känsla!

Och just det, glömde jag säga att Tink dessutom är helt gratis? Ni hittar Tink där andra appar finns eller här(klick)!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • laddade ner den appen för länge sedan, man kanske borde börja använda den mer….kör typ samma budget som dig men det blir ändå springa iväg rejält just för man inte har koll!

  Jennie 2017-05-26 19:08:34 http://www.missjennie.se
  Svara
 • Tack för detta inlägg!!! Den här sortens reklaminlägg har verkligen dina läsare nytta av och jag uppskattar verkligen kvalitén på din blogg. Ska undersöka appen genast 🙂
  Kram!

  I 2017-05-25 12:47:51
  Svara
  • Svar på Is kommentar.

   Hej! Vad glad jag blir att du tycker det, jag lägger mycket tid och omsorg på mina val av samarbeten och vill bara visa er produkter och tjänster som jag verkligen använder och står bakom. Det är kul att du uppskattar det! Kram

   Linn Herbertsson 2017-06-01 09:04:39
   Svara
 • OK att detta är ett reklaminlägg – de brukar jag inte läsa – men det här fastnade jag vid och lät så smart att jag måste testa på det! Enkelt och effektivt – toppen!

  Frida 2017-05-24 10:48:21
  Svara
 • Vilket kanonbra inlägg! Tack snälla för att du delar med dig 🙂

  Lena 2017-05-24 09:48:50
  Svara
Linn Herbertssons webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Joanna Swica
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
By Momo
Home
34 kvadrat
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Emma Danielsson
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind