Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

utvärdering: fem veckor med hälsocoach

img_3572img_3937-1img_4390-1

Jag kikade precis i min kalender och i morgon har det gått exakt fem veckor sedan jag satte igång med att förändra mina vanor tillsammans med min hälsocoach Elin. Jag trodde att det hade gått mycket längre tid än så, det känns som ett helt liv sedan jag åt godis och skräpmat dagligen men det är det alltså inte, haha.

Enkäten

Det första jag fick göra när jag kom i kontakt med Elin var att fylla i en hälsoenkät som jag fick via mail och svara på en massa frågor som rörde min hälsa.

Telefonsamtalet

Med enkäten som underlag hade jag och Elin sedan ca en timmes långt telefonsamtal där vi fortsatte att prata om allt från mina ovanor till hur min vardag och livssituation ser ut. Jag var som ni vet otroligt sockerberoende och har alltid varit en småätare av rang.

Första veckan

Eftersom jag gillar att småäta så gjorde Elin en övning till mig för att vi skulle få bukt med detta. Jag fick under tre dagar skriva ner exakt vad jag åt, när jag åt det och varför. Detta för att småätande kan trigga sötsug när man får energidippar mer ofta under dagen.

→ Starta morgonen med en smoothie

Utöver den här övningen hade jag två ytterligare uppgifter, den första var att jag skulle starta varje morgon med en smoothie. Elin förstod att jag hade en ganska ordentlig näringsbrist efter flera år med dagligt intag av socker/skräpmat och alldeles för lite frukt och grönt.

Genom att tillsätta näring i form av frukt, bär och grönsaker direkt på morgonen så skulle kroppen så småningom bli fri från sötsuget. Det kan jag tyvärr inte gå i god för eftersom jag var så målinriktad och i princip uteslöt socker helt från dag ett. Jag gillar att få en kickstart när jag ska skapa nya rutiner så det kändes som det bästa upplägget för mig.

Smoothien på morgonen hjälpte däremot definitivt till på traven och mitt sötsug gav med sig redan andra dagen, den tredje dagen upplevde jag dock en hel del huvudvärk och den första veckan fick jag dessutom ganska dålig hy p.g.a. utrensningen. Den dåliga hyn höll i sig i två veckor ungefär men det kan man ju leva med.

→ Drick minst 1-1,5 liter varmt vatten om dagen 

Min andra uppgift var att börja dricka mer vatten. Jag drack i princip aldrig vatten innan jag träffade Elin, istället drack jag säkert 5-6 koppar kaffe och någon läsk på kvällen. Detta resulterade som ni vet i kramp när jag var på yogan och jag förstod ju själv att jag måste ha varit väldigt uttorkad. Helst ska jag dricka en liter varmt vatten med ingefära i om dagen. Varmt vatten renar tydligen tarmen bättre och ingefära är bra för ämnesomsättningen.

Så här åt och drack jag under tre dagar den första veckan: 

onsdag 

1/2 liter varmt vatten med ingefära
3 koppar kaffe
09.00 Smoothie – inte så hungrig men ska ju dricka smoothie på morgonen
12.00 stor räksallad på Taverna Brillo – hungrig, cappuccino efter maten – sugen
14.00 grönt äpple – sugen
20.00 kyckling, fetaost, avokado, bönor – hungrig

torsdag
3-4 koppar kaffe
1/2 liter varmt vatten med ingefära
08.30 smoothie hallon blåbär, kaffe med soyamjölk, lite havreyoghurt med musli – hungrig
12.00 rökt lax med sallad och rotfrukter – hungrig
16.00 två knäckebröd med avokado – hungrig, en bit mörk choklad – sugen
20.00 tonfisktartar förrätt, tonfisksallad varmrätt, bröd, bubbel – hungrig, cappuccino – sugen

fredag
4-5 koppar kaffe
1/2 liter varmt vatten med ingefära
08.00 grön smoothie – hungrig
12.00 laxsashimi, nudlar, grönsaker – hungrig
16.00 kesomellanmål med nötter och bär – hungrig, en påse nötter festivalmix – sugen
20.00 Tacos – hungrig, två skedar jordnötssmör – sugen

Uppföljningen

Eftersom jag har ganska fullt upp i veckorna så bestämde jag och Elin att vi skulle köra uppföljning per mail varannan vecka och uppföljning per telefon (20 min) varannan vecka. Jag och Elin har faktiskt bara setts en gång, och det var förra veckan när vi åt lunch på mitt kontor. Elin bor dessutom i Göteborg men det har jag aldrig sett som ett hinder då jag var ganska klar över att jag inte ville bli coachad vid fysiska möten utan helst över mail eller telefon. Det har fungerat hur bra som helst!

Vad har varit jobbigast?

Jag trodde helt klart att göra smoothies varje morgon skulle vara det jobbigaste, det krävs ju lite arbete men det är absolut inte jobbigare än att koka ägg på morgonen, det går t.o.m. fortare. Det jobbigaste har varit att dricka så mycket vatten. Vissa dagar har det gått jättebra och jag märker verkligen vilken skillnad det gör. Jag känner mig mycket piggare när jag drar ner på kaffet och dricker mer vatten. Vissa dagar när jag har mycket att göra så blir det tyvärr lite fler koppar kaffe än vad jag har tänkt men jag har fått in rutinen att dricka en hel del mer vatten än förut, däremot är detta något jag hela tiden måste tänka på att jag ska få i mig mer av. Det häftiga är dock att kroppen säger ifrån, så om jag har druckit för lite vatten en dag så känner jag en otrolig törst vilket jag i princip aldrig har känt förut.

Vad har varit den största förändringen?

→ Att jag inte är stammis på 7-eleven längre, haha. Häromdagen när jag gick förbi slog det mig att jag inte hade varit där på över en vecka. Det har aldrig hänt förut, jag var där dagligen och köpte godis, bullar, glass och annat gott. Nu går jag bara dit om vi har slut på ägg eller kaffe.

→ Att när jag blir sugen på något så blir jag sugen på frukt, bär, jordnötssmör eller något nyttigt och näringsrikt. Det är en lyx att få ta en banan eller ett äpple nuförtiden, haha, det känns helt sjukt.

→ Att jag klarade av att gå på bio för första gången någonsin utan att äta godis, dricka läsk eller äta baconchips, haha. Det kommer ju hända i framtiden igen, jag kommer vilja unna mig, men det kändes så jäkla skönt att jag klarade det.

Hur mycket har jag fuskat?

Tre-fyra gånger. Jag höll mig från socker helt i två veckor för jag ville se att jag klarade av det. När det hade gått två veckor firade jag med brunch på Miss Clara, söndagen efter Cecilies möhippa åt jag en påse godis och i fredags åt jag två rostade mackor med sylt och en godispåse. Annars har jag bara smakat en bit choklad eller tryffel ett par gånger när vi varit ute och ätit och sedan har jag varit nöjd. Det känns nästan overkligt bra! Som Elin säger så bryr hon sig inte om att jag ”fuskar”, jag ska kunna unna mig och det hon bryr sig om är hur lång tid det tar för mig att återgå till mina hälsosamma matvanor. Hittills har det gått alldeles utmärkt men jag fasar ju för om jag får en period och äter socker i två-tre dagar, då kommer det nästan bli som att börja om från början igen så det ska jag verkligen försöka att undvika.

Lite om Elin…

Jag är så otroligt imponerad av den där tjejen, hon visste vad hon gav sig in i när hon kontaktade mig, haha och jag är väldig påläst om hälsa, socker och dess effekter, sedan min mamma var sjuk i cancer och jag vill gärna ha någon som kan lära mig något nytt för att jag ska bli riktigt motiverad. Jag vet och har vetat länge exakt hur jag misshandlar min kropp med allt skit jag äter men jag har helt enkelt inte haft orken eller energin att göra en förändring.

Jag är också en sådan person som tänker att jag kan lösa mina problem på egen hand men att ta hjälp av en hälsocoach är det bästa jag har gjort. Jag hade ju dessutom ett par veckor då jag var väldigt trött, först misstänkte vi att det var utrensningen men när tröttheten höll i sig så fick jag göra ett salivtest som visade att jag hade ett candida-överskott (ni kan läsa mer här). Det är en sådan sak jag aldrig hade kommit på själv och jag är så glad att jag numer har Elin att rådfråga. Tidigare har jag gått till läkaren när jag har varit trött i perioder men ändå aldrig fått något vettigt svar som har hjälpt mig.

Candida-överskott

Detta är inte alls ovanligt när man äter för mycket socker tydligen och för att få bukt med problemet ska jag äta en varierad kost, undvika socker och nästa vecka ska jag köpa grapefruktkärn-extrakt som jag ska dricka i ett glas vatten, två gånger om dagen i tre veckor och förhoppningsvis ska det minska mitt överskott.

Ett candida-överskott och hur man får bukt med det är väldigt individanpassat så jag vill inte gå in på för mycket detaljer och råd här utan det är bättre att ni kontaktar Elin om ni misstänker att ni kanske lider av samma sak.

Det här motiverar mig 

– Min rädsla för t.ex. diabetes. Jag vet att det är ovanligt i min ålder men det blir allt vanligare och när en killkompis till mig fick beskedet om att han var på gränsen till diabetes så blev jag riktigt rädd. Han är normalviktig, tränar mycket och lever hyfsat sunt precis som jag. Jag vill aldrig bli sjuk och veta om att jag själv har orsakat sjukdomen p.g.a. min livsstil så det är en bra morot för mig nu när jag försöker äta mer hälsosamt.

– Min hy.  Jag har länge varit medveten om baksidorna med socker. Jag glömmer aldrig när jag besökte Oriflames labb här i Stockholm och de visade hur de la hudceller i sockerlösning för att få cellerna att torka ut och ”åldras” för att sedan använda de hudcellerna när de testade sina nya anti age-krämer. Jag känner redan efter fem veckor att min hy känns så mycket fräschare och jag märker att den är som allra bäst de dagar då jag dricker riktigt mycket vatten.

– Den kommande pollensäsongen. Jag har som många av er vet de senaste åren lidit av pollenallergi. Jag har läst om många som slipper ta medicin eftersom de äter en antiinflammatorisk kost och det är lite mitt mål nu i vår. Jag ska i alla fall testa och se hur det går. Eftersom jag aldrig har lidit av pollenallergi tidigare så misstänker jag att det har haft något att göra med mitt enorma sockerintag de senaste åren så det ska bli spännande att se hur det känns nu i vår.

Vill du läsa mer?

– Smoothierecept och hälsocoaching

Nyttig smoothie med blåbär och hallon

Nyttig chokladsmoothie

Har ni några ytterligare frågor så lämna gärna en kommentar!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Wow vad duktig du varit, riktigt inspirerande i min egen kamp! Tycker du gör helt rätt att se om kroppen/hälsan, du låter klok som få och har mkt vettigt att säg, så smart att ”mota Olle i grind” med ev. livsstilssjukdomar med saker man kan påverka själv, utan att för den delen bli ”besatt”, viktigt att unna sig ibland. Tack för inspon & att du delar med dig!

  Lan 2017-03-12 20:02:08
  Svara
  • Svar på Lans kommentar.

   Jag håller verkligen med, det är viktigt att inte bli som besatt och att unna sig ibland.

   Linn Herbertsson 2017-03-18 10:57:59
   Svara
 • Intressant, aldrig hört om det där candida! Äta godis o sött sådär låter inte bra!

  Jennie 2017-03-12 15:25:43 http://www.missjennie.se
  Svara
 • En veritabel vetenskap och vetande är ju fortfarande bättre än dumhet 🙂

  Pappa 2017-03-12 15:00:53 http://peter.herbertsson@comhem.se
  Svara
 • Låter bra ? Med kosten! Vill bara säga att det spelar ingen roll vad/hur du äter för att öka/minska risken för typ 1 diabetes. Typ 1 får man inte pga av kost, det är andra utlösningsfaktorer, där bukspottskörteln för all framtid slutar producera indulin helt. Däremot är typ 2 diabetes oftast livsstilrelaterat, men ofta kopplat till övervikt (inte alltid dock). Vid typ 2 har du egen insulinproduktion kvar men den orkar inte med, byte av kost + viktminskning kan då hjälpa. Typ 1 o 2 är alltså två olika sjukdomar som ofta sammanblandas felaktigt, tyvärr!

  Annie 2017-03-12 14:40:17
  Svara
  • Svar på Annies kommentar.

   Tack, jag är inte så påläst angående diabetes men har hört någon förklara det du skrev tidigare. Jag blandar också alltid ihop det så tack för förtydligandet.

   Linn Herbertsson 2017-03-18 10:52:01
   Svara
  • Svar på Annies kommentar.

   För att förtydliga… Typ 1 behandlas med sprutor för alltid, medan för typ 2or kan omläggning av kost o viktminskning göra att man klarar sig med sin egna insulinproduktion.

   Annie 2017-03-12 14:44:08
   Svara
 • Tack för att du delar med dig!

  Karin B 2017-03-12 13:44:40 http://www.junitjejen.se
  Svara
Linn Herbertssons webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Emelie Walles
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Sophia Anderberg
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Evelina Andersson
Home
Jannike Ebbing
Hälsa
Jenny Sunding
Mode
Imane Asry
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Sara Che
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Fanny Ekstrand