Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

GRL PWR – Internationella kvinnodagen

img_1929

Dagen till ära var jag tvungen att söka på ordet feminist i min blogg och det enda inlägget jag fick upp var en frågestund för snart tre år sedan där en läsare frågade mig om jag var feminist. Då svarade jag så här:

För mig har ordet feminist tyvärr en ganska negativ klang samtidigt som jag självklart tycker att man ska kämpa för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter runt om i världen. Däremot tycker jag inte om när man försöker likställa kvinnor med män, eller med varandra för den delen. Alla personer är olika och jag tror snarare på att vi kvinnor är starka nog och kapabla till att starta t.ex. egna företag och skapa egna kulturer på våra villkor och att det är just dit samhället i mångt och mycket är på väg. 

Min inställning till att vara ”feminist” har ändrats otroligt mycket de senaste åren. Jag håller fortfarande med mig själv om mycket av mitt uttalande här ovan men ska jag förklara min fördetta inställning till ordet feminist så måste jag nog gå ända tillbaka till min barndom. Jag har alltid varit en pojkflicka och mina största idoler när jag var liten var alltid män, framförallt min bror och pappa. Mamma satte på mig rosetter och söta klänningar som jag förstörde när jag klättrade i träd och spelade fotboll med killarna på dagis.

Min mamma blev sjuk när jag var liten och stannade hemma med mig och min bror och jag kände aldrig att jag hade en riktigt stark, kvinnlig förebild under min uppväxt(min mamma blev min förebild långt senare i livet). På grund av min mammas sjukdomsbild, min brors missbruksproblem och det faktum att min pappa var frånvarande stora delar av min uppväxt så lärde jag mig att klara mig själv.

För mig var ”feminism” nog mer en kamp som individ än en gemensam sak, jag lärde mig att ta för mig och gå min egen väg. Jag vet inte hur många gånger under mitt liv som jag har fått höra att jag är bossig eller bestämd. Konstigt nog har jag alltid uppfattat de orden som en komplimang och de har snarare boostat mitt självförtroende än bromsat mig i min utveckling. Det är först på senare år som det har gått upp för mig att de där orden om att jag är bossig eller bestämd i nio fall av tio var menade som något negativt och ett försök att trycka ner mig. Det var bara ren tur att just jag inte uppfattade dem så!

“I want every little girl who’s told she’s bossy, to be told instead she has leadership skills.” – Sheryl Sandberg

Ska jag vara helt ärlig så har jag alltid sett och ser det fortfarande som en otrolig fördel att vara kvinna, jag älskar att vara bestämd och veta vad jag vill men att samtidigt vara ödmjuk inför livet, andra människor och att ha förmågan att se till det stora hela men också minsta lilla detalj. Samma styrkor som jag ser i de flesta kvinnor jag känner och umgås med! Samtidigt tycker jag att innebörden av ordet feminist har förändrats otroligt mycket, det är inte längre det där negativt laddade ordet som jag var så rädd för att kalla mig själv för några år sedan.

Jag märker hur vi kvinnor idag (mycket tack vare sociala medier) har fått ett helt annat svängrum att nå ut och ändra våra förutsättningar. Vi behöver inte längre försöka ”vara som män” utan vi får vara oss själva och klarar oss bättre än någonsin även om det är en bra bit kvar innan vi är jämställda. Jag vet fortfarande att jag som individ måste kämpa för att stå upp för mig själv, men jag märker också hur jag ägnar mycket mer tid åt att diskutera och peppa andra kvinnor i min närhet att stå på sig och de peppar och inspirerar mig lika mycket tillbaka. Vi måste vara enade och lyfta varandra och jag är så glad att jag har blivit mer medveten om vikten av detta för vi står fortfarande inför väldigt många och stora utmaningar.

Alla har vi vuxit upp med olika förutsättningar, och mer än någonsin känner jag och hoppas jag att jag kan påverka och peppa andra. Andra som kanske också har fått höra att de har varit ”bossiga” eller blivit nedtryckta eller förminskade som kvinnor, och som kanske har tagit åt sig och tagit ett steg tillbaka istället. Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi i min blogg kan peppa och inspirera varandra att stå upp för oss själva och skita i sådant där trams i fortsättningen!

Grattis på Internationella Kvinnodagen åt oss!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Klokt och fint skrivet. Däremot tycker jag att innebörden av feminism (att vara feminist) inte har förändrats avsevärt, utan att – precis som du själv uppmärksammar – kvinnor och flickor fått mer utrymme att synas i o m t ex sociala medier. Och inte bara kvinnor och flickor – där får jag rätta mig själv – utan i princip alla. Även män som bloggar/instagrammar om skönhet och mode (annars stereotypiskt kvinnliga domän) och både män och kvinnor som inte vill vara begränsade av heteronormativa genus. Det följer nog rätt naturligt att när feminismens många ansikten och perspektiv uppmärksammas, att den på något sätt blir mer ”tillgänglig” och ”acceptabel”, och mindre negativ. Tipsar även den som vill omatt fördjupa sig i feministisk teori – det finns så många synsätt inom feminismen som skiljer sig åt och även om grundiden är den samma (jämlikhet) så har feminister ofta olika förslag på hur man ska komma i mål. Intressant läsning för den som är sugen 🙂

  M 2017-03-10 23:41:55
  Svara
  • Svar på Ms kommentar.

   Jag håller med, jag formulerade mig lite fel, feminism har ju i grund och botten alltid handlat om samma sak, jämställdhet som du skriver, men det har funnits mycket fördomar kring begreppet. Det är just därför jag älskar sociala medier så mycket, för att vi kan förändra könsroller och inte bara till fördel för oss kvinnor utan även för män. Visst är det i många avseenden en utmaning att vara kvinna men herregud, tänk på män. De har också otroligt många förväntningar på sig om hur de ska och inte ska vara. Tänk att alltid förväntas vara stark och inte visa känlsor, det måste vara fruktansvärt. Och som kvinna känner jag ofta att det förväntas av mig att jag ska vara känslosam och snäll, även i situationer där jag inte känner att det hör hemma. Om jag inte agerar som det förväntas av mig är det lätt att jag uppfattas som en känslokall bitch. Jättetråkigt om du frågar mig! Mer fokus borde ligga på att alla människor är olika, inte om man är man eller kvinna eller något annat för den delen. Och tack för tipset, här kommer ett annat tips från mig, jag har inte hunnit se videon själv än men ska kika på den nu i helgen. Den handlar om omedvetna fördomar som ovan, så intressant! Eller hur? Du hittar den här https://www.facebook.com/ItsHerTreat/posts/1341965075839466

   Linn Herbertsson 2017-03-18 10:36:42
   Svara
 • Fantastiskt bra och viktigt skrivet. TACK! Känner så väl igen mig.

  Sandra 2017-03-09 17:25:54
  Svara
 • Hej Linn! Jag känner så väl igen mig. Ett otroligt bra inlägg från din sida. Hälsningar Elisabeth

  Elisabeth Malm 2017-03-09 16:16:26
  Svara
 • Intressant att se hur du tänker. Jag var exakt likadan när jag var yngre, och tror det beror mycket på att man blir indoktrinerad från barndomen att män är starkare, intelligentare och bättre och därför vill man hellre identifiera sig med dessa egenskaper.
  Feminism handlar ju just att stå upp för allas lika värde och jämlikhet.
  Som vit kvinna i västvärlden är det lätt att känna att man lyckas bara man kämpar hårt osv, det viktiga är att vara medveten att det finns kvinnor runtom i världen som inte alls har samma möjligheter och det är dessa vi måste kämpa för!
  Kram

  Charlotta 2017-03-09 09:08:31
  Svara
  • Svar på Charlottas kommentar.

   Du har så rätt! Det är så sjukt för under många år när jag var yngre såg jag på kvinnor som mycket svagare än män. Det var först i gymnasiet och senare i livet jag förstod vilken urkraft kvinnor besitter. Idag förstår jag att det alltid var min mamma som var den starka under min uppväxt och som trots alla sina motgångar försökte hålla ihop familjen och att få allting att funka. Det är nästan läskigt men så intressant att rannsaka sig själv! Och precis som du skriver så måste vi kämpa för dem som inte har samma förutsättningar som oss.

   Linn Herbertsson 2017-03-09 09:24:07
   Svara
 • Mycket bra skrivet 😉

  Kram

  Deniz 2017-03-08 23:50:09
  Svara
Linn Herbertssons webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
By Momo
Hälsa
Foodjunkie
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Emelie Walles
Mode
Imane Asry
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Sara Che
Lifestyle
Sophia Anderberg
Hälsa
Joanna Swica
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Hälsa
Josefines Yoga
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Evelina Andersson
Hälsa
Jenny Sunding
Mode
Emma Danielsson
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Fanny Ekstrand