Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Veckans tips: invandring, Nema Kids Foundation och Kirby Jenner

→ fördelar med invandring

Efter veckans upplopp i Rinkeby och falska rykten som spreds om ett påstått terrorattentat i Sverige så tror jag att det är ännu viktigare att alla tar sitt ansvar och faktiskt läser på. Jag vet att jag har tipsat om Fredrik Reinfeldts bok Nya livet tidigare och nu vill jag tipsa om den igen. I slutet av boken berättar Reinfeldt en hel del om fördelarna med att vi har haft en så hög invandring till Sverige. Hans argument bygger på fakta och forskning och tar man bort lite av hans personliga åsikter så tycker jag att man skulle kunna använda hans bok i utbildande syfte i skolor runt om i landet för att motverka okunskap gällande migration.

Boken är så otroligt informativ och berättar på ett enkelt och lättförståeligt sätt att i länder som Sverige med hög tillväxttakt så minskar ofta barnafödandet vilket leder till en minskad befolkningstillväxt och en växande äldre befolkningsandel. Utan Sveriges höga invandringstakt hade utvecklingen stannat av, ingen av oss som lever här idag hade haft det lika bra ekonomiskt ställt och vi klarade oss bra genom den senaste finanskrisen bl.a. tack vare just detta till skillnad från flera andra europeiska länder med lägre invandringstakt. Det finns så otroligt mycket forskning som visar på fördelarna med invandring och väldigt lite som talar emot.

Tyvärr så lyfts sällan de positiva följderna med invandring fram av ledare och partier med en främlingsfientlig kärna och mycket av deras påhittade argument får stort utrymme i medierna. Ett bra exempel tycker jag är reklamen som gjordes med en pensionär som jagades av kvinnor i burka, för påståenden om att pensionärer i Sverige får det sämre ställt för att vi har hög invandring är enligt vissa direkt falska. Utan invandring och arbetskraften som kommer på köpet så hade inte vår ekonomiska tillväxt sett ut som den har gjort och det hade tvärtom, kanske funnits för lite pengar för att ta hand om vår växande äldre befolkningsandel.

Så snälla läs på innan ni uttalar er eller tänker fördomsfulla tankar, det här är bara ett exempel och i boken kan ni läsa många fler. Något Sverige som land däremot har varit och är väldigt dåliga på så är det integration, det håller jag med om men jag tror också att det är upp till var och en av oss att göra skillnad för att sakta men säkert förbättra integrationen för nyanlända flyktingar….

→ Nema kids foundation 

…vilket leder mig in på veckans andra tips som är Nema Kids Foundation! Jag började följa killarna från Lidingö som har startat Nema Kids Foundation i december och jag imponeras varje dag av deras engagemang. I veckan tänkte jag höra av mig till dem och anmäla mig som ambassadör. I vår vill jag anordna en integrationsmiddag hemma i vår lägenhet och jag hoppas kunna använda mitt nätverk för att hjälpa Nema Kids Foundation att växa ännu mer! Följ Nema Kids Foundation på Instagram här(klick!) och imponeras av deras integrationsarbete. Alla kan göra något och tillsammans gör vi skillnad!

→ en riktigt bra serie

Förra veckan ramlade vi av en händelse över en serie som heter The Missing(klick!) på TV4Play. Det är andra säsongen och avsnitt ett ligger uppe i ungefär en vecka till så ni får börja se den snart om ni ska hinna med. Det är den bästa serien jag och Mattias har sett på ett bra tag och den handlar om en flicka som blir bortrövad när hon är liten och sedan återvänder 11 år senare. Mer kan jag inte berätta men de har filmat och gjort den på ett sätt jag aldrig har sett förut och vi lyckades se alla åtta avsnitt på två kvällar, så bra är den!

→ mitt favoritkonto på Instagram just nu

Om ni vill ha er ett gott skratt så måste ni gå in och kika på Kirby Jenner’s konto på Instagram här(klick!). Det är en kille som är grym på Photoshop och älskar Kendall Jenner så har klipper in sig själv i en massa bilder tillsammans med henne och han gör det så otroligt bra, haha, ni måste kika!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
 • Förstår vad du försöker säga om invandring och det du säger är helt rätt men samtidigt den senaste invandringen vi har haft i Sverige har gått alldeles för fort. Ett samhälle med den snabba folktillväxten hänger inget samhället med i. Det ser du på sjukvården om du har försökt söka sjukvård om du har barn i skolan och förskolan osv. Den invandringen vi har haft de senaste åren är inte den invandringen du syftar på tyvärr och jag är själv inte från Sverige men ser problematiken. För att lösa Sveriges problem är att inse att Sverige har ett problem inte att försöka intala sig att allt är bra för för det är det INTE.

  Liz 2017-03-02 08:19:40
  Svara
 • Det kan väl inte vara någon som tror på att den här massinvandringen är något positivt för Sverige!

  Sandra 2017-02-27 19:09:42
  Svara
 • Linn, vad modig du är som tar dig an ett så infekterat ämne! Och ger bra och respektfulla svar på tal till de som har andra åsikter. Heja Linn!

  Helena 2017-02-26 11:14:27
  Svara
 • Hej!

  Istället för The Missing borde ni se den ursprungliga serien som kommer från Danmark och heter Brottet. Mycket bättre producerat, mycket bättre skådisar, bättre klippt, allt är bättre med Brottet.

  Erica 2017-02-25 22:37:23
  Svara
  • Svar på Ericas kommentar.

   Vi har sett alla säsonger av Brottet, är det verkligen samma? Jag känner inte igen det alls, haha 😛

   Linn Herbertsson 2017-03-08 11:02:33
   Svara
 • ”Något Sverige som land däremot har varit och är väldigt dåliga på så är det integration, det håller jag med om men jag tror också att det är upp till var och en av oss att göra skillnad för att sakta men säkert förbättra integrationen för nyanlända flyktingar….”

  Vad gör du för att förbättra integrationen? Vad kan man göra som enskild privatperson?

  Emma 2017-02-24 10:59:19
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Bra fråga Emma! Jag har ju engagerat mig en hel del i Next Generation Unicef och i insamlingar till Cancerfonden som du säkert vet. Däremot har jag känt den senaste tiden att jag även vill lägga min tid på och engagera mig och hjälpa människor att integreras här i Sverige. Hittills har jag inte gjort ett skit för integrationen (bortsett från en dag då jag var med när vi tog emot nyanlända i en lokal uppe vid Sveavägen, men det räknas knappt) Jag blir mer och mer övertygad om att alla måste hjälpa till och göra det i större utsträckning. Som jag skriver om Nema Kids Foundation under nästa punkt så är det där jag tänkte börja engagera mig. Du kanske också vill vara med? 🙂

   Linn Herbertsson 2017-02-24 11:45:28
   Svara
 • Bra att du läst Tinos bok. Då ser du också att han skriver att fram till 1980 gav invandringen ett visst överskott men inte därefter. De senaste 25 åren har flyktingenvandring från afrikanska länder och Mellanöstern dominerat. Sedan dess kostar invandringen mer än den ger. Beräknat ca 80 miljarder kronor per år inte inräknat den initiala mottagningen. Reinfeldt baserar sig troligen på mycket gamla siffror som inte gäller. Sen gäller det att analysera påståenden på egen hand enligt principen för källkritik. Fake news kommer från alla håll både från höger o vänster. Medges , det är inte lätt att hinna sätta dig in tillräckligt.

  Anna johansson 2017-02-24 09:35:03
  Svara
  • Svar på Anna johanssons kommentar.

   Nja fast det stämmer inte riktigt, forskningen som Reinfeldts uttalanden bygger på är inte gamla siffror, både Jean-Christophe Dumonts och Michael Clemens forskning och publikationer är högst aktuella och talar mycket om framtiden och hur Europa och vårt välfärdssystem runt 2020 kommer vara beroende av en ökad immigration. Men som inom alla forskningsområden så finns det ju resultat och åsikter som motsäger varandra och har man någon gång studerat vid universitet så vet man också att forskningsresultat är otroligt beroende av många olika faktorer. Det är sällan som alla faktorer tas i beaktning och man kan välja bort vissa delar så länge man förklarar varför. Jag håller med dig till fullo om att vi sedan måste analysera påståenden på egen hand och vara källkritiska och det gäller både Reinfeldt men även Tino Sanandaji och alla andra böcker/nyheter/uttalanden. Därför tror jag det är ännu viktigare att vi diskuterar som vi gör nu och jag är väldigt glad att du tog dig tid att dela dina åsikter här.

   Linn Herbertsson 2017-02-24 10:10:24
   Svara
   • Svar på Linn Herbertssons kommentar.

    Fast med den logiken borde Island kollapsa då de har en relativt stabil folkmängd och klarar sin välfärs utmärkt. (Tino beskriver det mycket bättre).

    Det känns också som att det handlar om 2 olika frågor: 1) Att hjälpa flyktingar (vilket vi inte gör på ett bra sätt idag eftersom vi tvingas ta biståndspengar från verkligt behövande, samt att vi låter de som hade råd ta sig hit (istället för som ex Kanada verkligen fokusera på de som har det svårast, barn och kvinnor). Det finns miljoner flyktingar i världen, Sverige kommer aldrig (och ska inte) agera välfärd åt alla. 2) hypotesen att sverige är beroende av migrantinvandring för välfärden. Tino diskuterar det mycket bättre än mig själv men om nu detta var sanning så borde vi ha arbetskraftinvandring. Dvs kvalificerade yrkesmänniskor. Idag får vi gravt outbildade människor som kommer dränera statskassan. Jag är ex på riktgt orolig för min pension då systemet kommer att ha havererat tills dess. Det spelar ingen roll om jag har en fin fiktiv pensionssumma på banken om kassan är tom.

    Det är komplicerade frågor och debatten behövs. Jag håller inte med dig i mycket men är tacksam för att du begav dig in i debatten så sakligt.

    Anna som publicerade första kommentaren (finns alltså fler Annor i kommentarerna)

    Anna 2017-02-24 11:19:10
    Svara
    • Svar på Annas kommentar.

     Island kollapsade å andra sidan väldigt ordentligt vid förra finanskrisen, jag är inte så bra påläst gällande Island men jag har för mig att det var bankerna och politikerna som hade klantat sig iof. Och jag köper Tinos jämförelse med Island till viss del även om jag anser att vi även borde vara källkritiska till sådana exempel då Island och Sverige är otroligt olika. Precis som att jämföra att Sverige har klarat sig bättre än exempelvis Grekland p.g.a. vår invandring, det kanske inte stämmer. Men i slutändan så tycker inte jag att migration handlar om att länder ska få välja vilka de tar emot och inte för att tjäna på det ekonomiskt. Anledningen till så hög migration beror ju på att människor lever under fruktansvärda förhållanden i länder där de inte kan stanna kvar och det jag vill är att även de fördelar som kan finnas med invandring ska lyftas fram för det talas det väldigt lite om det. Tänk om vi hade lyckats med integrationen av de flesta? Tänk så bra det skulle kunna bli då, eller? Jag hoppas att åtgärder kommer ske och att Sverige som land kan föregå med gott exempel. Stefan Löfven sa mycket bra vid deras presskonferens i morse om att Sverige tillsammans med Tyskland ska fortsätta arbeta för att alla Europeiska länder ska ta sitt ansvar i frågan om asylsökande och inte bara vi. Det vore ju så klart det absolut bästa! Tack igen för att du delar dina åsikter i alla fall, att vi inte håller med varandra gör inte mig ett dugg, jag tycker som du att debatten är det viktigaste för att vi ska ta oss framåt.

     Linn Herbertsson 2017-02-24 11:58:09
     Svara
 • First at all, thank you for this great post and please accept my apologies for writing in english (I’m working on my Swedish skills).
  Regarding your post I think is great to read but sometimes is also good to get involve with the integration. Sweden is one of the most generous countries I have ever lived and I’m absolutely sure about a great solution to this problem will come out soon.

  Mayelin Axelsson 2017-02-24 09:04:03 http://www.chic4day.com
  Svara
  • Svar på Mayelin Axelssons kommentar.

   I hope so to Mayelin! And thank you for leaving this reply! I hope you can practice your Swedish by reading my blog and I’m super impressed that you understood the topic and what it was about. Have a lovely day!

   Linn Herbertsson 2017-02-24 10:12:56
   Svara
 • och där slutade jag att följa din blogg.

  Anna 2017-02-24 01:31:08
  Svara
 • Men motsäger du inte dig själv i texten ovan om du i samma mening skriver att det bara finns bara positiva effekter av invandring och sedan att Sverige har misslyckats med sin integration? Och jag håller med om kommentaren här nedan, det är kris i Malmö. Jag tror inte att folk som inte bor i Malmö inser hur illa det faktiskt är ställt.

  Lisa 2017-02-23 21:18:28
  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   Var har jag skrivit att det bara finns positiva effekter av invandring? Jag tror det skulle finnas ännu fler fördelar med invandring om man hade en bättre fungerande integration och jag tror inte att invandring är roten till vårt problem utan snarare hur människor som kommer hit mottas. Malmö kan jag inte uttala mig om för det är så pass längesedan jag bodde där men däremot minns jag att redan när jag flyttade från Malmö till Stockholm för 8 år sedan så hade många Stockholmare en bild av Malmö som en väldigt farlig stad vilket jag då i alla fall inte höll med om.

   Linn Herbertsson 2017-02-23 21:44:01
   Svara
 • Jag håller med, det är viktigt att läsa på om invandringens effekter. Det hjälper inte att folk skriker på båda sidor om blocken utan att se nyktert på saken. Och faktum är att den invandring vi har är katastrofal för Sverige! Jag kommer från Malmö precis som du, och man måste vara blind för att inte se hur åt helvete det har gått för min älskade hemstad de senaste 10-15 åren. Under 48 timmar i somras på Lindängen, ett område jag som barn sprang omkring fritt på så var det bilbränder, skottlossning och väpnat rån. Så snälla, läs på. Läs Tino Sanandaji, ekonom som verkligen är forskare. Fredrik Reinfeldt har under 8 år drivit landet åt fel hål på många fronter.

  Vi har inte arbetskraftsinvandring, vi har migrantinvandring av ett folk som som helhet aldrig kommer vara lönsamt. Och ja, jag har träffat och arbetat med många kvinnor i den muslimska invandrargruppen. De är fångade i sin religion/kultur/familjeseder och saker du och jag tar för givet (ex ta en kaffe på stan) är omöjligt.

  Nej Malmö är ingen krigszon ännu men det går eskalerande åt fel håll. Malmö mår inte bra, men politikerna antingen förnekar alla problem eller överdriver och propagerar för sin politik. Så snälla läs på själv ordentligt. Jag hatar sd och allt de står för. Men faktum kvarstår, migrantinvandringen är åt helvete och det kommer krävas besk medicin för att vi ska komma till rätta med det.

  Anna 2017-02-23 18:53:48
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Hej Anna! Tack för din kommentar, och vad intressant att du nämner just Tino Sanandaji för jag har precis läst hans bok Massutmaning. Jag antar att det bl.a. är den du syftar på? Och jag vet inte om vi kanske har läst samma bok men har två helt olika uppfattningar av den? För för mig så behandlar Tino ju främst hur Sverige som land har misslyckats med integrationen och avslutar sin bok med hur denna skulle kunna förbättras. Där är jag helt med honom och jag säger inte att vår brist på integration av nyanlända inte har ökat utanförskap och antisocialt beteende så som bilbränder, uppror, gängkriminalitet osv. Och visst har majoriteten av invandrarna idag inte alls samma bakgrund sett till utbildning och språkkunskaper som t.ex. de som invandrade från Balkan hade. Men min poäng är att ett människoliv är ett människoliv och jag tycker inte om att diskutera hur man kan minska invandring utan snarare om hur man kan göra det bättre för dem som redan har kommit hit. Kanske är minskad invandring en lösning för att lyckas bättre och ha resurser för att integrera de som redan har kommit hit men jag tycker att man först och främst måste ge integrationen en ordentlig chans. Jag menar inte att vi alla ska ta på oss hela ansvaret utan det måste göras ordentliga åtgärder från politiskt håll och kanske är några av lösningar som Tino nämner i sin bok värda att ge sig på men vissa uppfattar jag som näst intill omöjliga. Jag är glad att du tog upp Tino Sanandaji för jag tror också att olika synvinklar och inputs kan ta oss närmre och närmre bättre och mer hållbara lösningar. Immigrationen som sker idag ser så klart annorlunda ut än vad den har gjort förr och det är väldigt ovanligt att ett folkslag integreras med så pass gott resultat som t.ex. de från Balkan och ny forskning behövs hela tiden för att leda oss i rätt riktning. Jag menade ingenting illa med att be er att läsa på, utan det var mer en uppmaning. Jag vet att många av er är otroligt pålästa både när det kommer till den här frågan och mycket annat och jag hoppas att vi kan fortsätta diskutera ämnen som dessa utan att för den delen ta till en otrevlig ton.

   Linn Herbertsson 2017-02-23 20:40:57
   Svara
   • Svar på Linn Herbertssons kommentar.

    Tinos bok använder alltid korrekta siffrord från Eurostat SCB mfl. Reinfeldt använder forskare som inte har undersökt Sverige utan andra länder. Detta kan inte jämföras. Stackars Sverige som är utsatt för ett socialt experiment som aldrig tidigare skådats. Man ska också veta att från 1980 till 2014 har 1,9 miljoner uppehållstillstånd beviljats. Källa Miv. De flesta av dessa flyktingar och deras anhöriga. Det var före de 160 000 asylsökande som kom 2015. Detta klarar inte Sverige av på ett bra sätt. Vår välfärd är i kris och jag lider med de människor som kommer att se välfärden raserad. För vi ska vara medvetna om att politiker och välbetald övre medelklass och överklass är inte de som kommer att lida. De kan köpa sig fria. Däremot befolkningen i övrigt och det är 80% kommer att få det mycket svårt framöver. Reinfeldt och nuvarande regering har lyckats rasera det medborgarna -och ja det innefattar alla invandrade som kämpar och sliter varje dag – har byggt upp under lång tid. Jag ser mycket mörkt på framtiden. Och nej det är inte migranternad fel utan våra makthavares.

    Jenny 2017-02-25 08:40:03
    Svara
 • Hahaha, älskar Kirby Jenner’s konto, så fab!! 😀

  WWW.JOHANNAGRAHN.SE

  Johanna Grahn 2017-02-23 16:01:20 http://www.johannagrahn.se
  Svara
Linn Herbertssons webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Evelina Andersson
Home
34 kvadrat
Hälsa
Joanna Swica
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Sara Che
Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Mitra Javadi
Lifestyle
Sophia Anderberg
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Imane Asry