Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Hälsokvittot – Lever du lika hälsosamt som en pensionär?

-inlägget innehåller reklam för Apotek Hjärtat

img_3537double img_3525img_3463doubleimg_3510

Hej på er!

Förra veckan hade jag besök på mitt kontor av superhärliga Kerstin Backman som föreläser mycket om hälsa. Jag har nämligen gjort ett hälsotest i samarbete med Apotek Hjärtat som heter Hälsokvittot och som är utvecklat tillsammans med forskare på institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet. Ni kan själva göra testet på deras hemsida här(klick)!

Apotek Hjärtat har tagit fram Hälsokvittot för att hjälpa fler att reflektera över sina levnadsvanor och bidra med tips och råd kring hur man kan göra förändringar för en mer hälsosam livsstil. En Sifo-undersökning visar dessutom att 8 av 10 vuxna vill förändra sina levnadsvanor och seniorer i åldrarna 65-79 år lever mer hälsosamt än vad vi yngre gör.

Detta passar ju mig perfekt då jag, som ni vet, precis har blivit med hälsocoach och själv kämpar för att t.ex. bli av med mitt konstanta sötsug. Det var så intressant att få träffa Kerstin och trots att det skiljer nästan 45 år mellan oss så tycker jag att vi hade väldigt liknande inställning till livet och hur man kan förändra dåliga vanor.

Något som har slagit mig flera gånger är att det är just de där små förändringarna som i längden kommer göra skillnad. Ibland tycks det nästan svårare att ta till sig de där enkla tipsen och många hoppar istället på komplicerade lösningar som tyvärr är för svåra att upprätthålla långsiktigt och ramlar snabbt tillbaka till gamla, ohälsosamma vanor.

När jag gjorde testet Hälsokvittot som ni ser här ovan så visade det ungefär vad jag hade väntat mig, jag får full pott på aktivitet men har bara ”något hälsosamma” matvanor och det blir min utmaning under 2017. Jag gjorde det övergripande testet över min livsstilsprofil men det finns också mer ingående tester som berör t.ex. sömn, tobak, stress, alkoholvanor, matvanor m.m.

Kerstins tips till mig och mina läsare som vill leva mer hälsosamt:

→ ”Ta istället”: gör det till en vana att välja mer hälsosamma alternativ. Det kan vara om man är ute i svängen mycket, så ta en alkoholfri drink vid varannan beställning eller välj kokt potatis istället för stekt. Det är de små sakerna som gör stor skillnad i längden.

→ Hälsosamma miljöer: Sök dig till hälsosamma miljöer. Om alla dina vänner lever ohälsosamt, tränar lite, festar mycket, sover om dagarna osv. så är det lätt att dras med in i en negativ spiral. Omge dig av människor som gillar aktivitet och sök dig till hälsosamma miljöer, t.ex. gym, yogastudios,ut i naturen osv.

→ Ät färgrikt: Det här har man hört många gånger förut och det är antagligen för att det verkligen fungerar. Ät färgrikt, mycket frukt, bär och grönsaker. Och ät så obehandlad och ren mat som möjligt!

→ Lev som en barnfamilj: Man behöver inte skaffa barn för att leva som en barnfamilj, Kerstin menar däremot att barnfamiljer har bra mat- och sovrutiner. Barnfamiljer är dessutom väldigt aktiva och är utomhus mycket, något vi alla kan lära oss av! Ta tillvara på solljuset, en promenad under dagen har t.o.m. visat sig kunna förebygga depressioner.

→ Tänk långsiktigt: Börjar man promenera till jobbet istället för att ta bussen ett par hållplatser så märker man kanske inte någon direkt skillnad de första veckorna eller månaderna. Man kommer däremot märka stor skillnad efter 10 och 20 år om man får in en sådan god vana.

→ Sluta oroa dig, börja leva: I alla tider har människan lidit av oro, ångest och depressioner. Vårt välmående går upp och ner i perioder under livet, och alla drabbas vi av sorger. Som ung är det extra viktigt att ha med sig denna insikt när man ställs inför livets prövningar. Och Kerstin intygar att livet faktiskt bara blir bättre ju längre man lever!

Jag håller med Kerstin och själv gillar jag att tänka ”Vad kommer det här spela för roll om tio år?” om jag någonsin tvekar över ett beslut eller tycker att någonting är jobbigt. Det tankesättet har hjälpt mig mycket den senaste tiden!

Nu är jag så klart lite nyfiken på vad ni tycker? Är ni många som önskar att ni kunde leva lite mer hälsosamt eller har ni några bra tips på hur ni lyckas med en hälsosam vardag? 

Glöm inte att göra hälsotestet här (klick!) för att få ett litet kvitto på hur ni lever idag!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Verkligen super intressant samarbete. Din blogg har blivit så bra och inspirerande på sista tiden!

  B 2017-02-17 14:09:08
  Svara
 • Gud vilket inspirerande och bra inlägg Linn! ska också testa mig! tevlig helg 🙂

  Linnea 2017-02-17 12:42:00
  Svara
 • Åh spännande, ska ta testet omgående! 😀

  WWW.JOHANNAGRAHN.SE

  Johanna Grahn 2017-02-17 12:23:06 http://www.johannagrahn.se
  Svara
 • Kul samarbete och kloka råd! Min utmaning just nu är att starta upp mitt företag och göra det hälsosamt. Är så himla lätt att dra på i hundranittio knyck och bara köra på när allt är så himla roligt och man känner den ekonomiska pressen som hägrar i bakgrunden. Men! Jag jobbar aktivt för att inte stressas av det utan tar ett steg i taget i min takt. Det är inte lätt men gör det hellre så för att skapa en hållbar och hälsosam verksamhet 🙂

  Clara, Bossbloggen 2017-02-17 08:57:24 http://www.bossbloggen.se/
  Svara
Linn Herbertssons webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Evelina Andersson
Home
34 kvadrat
Hälsa
Joanna Swica
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Sara Che
Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Mitra Javadi
Lifestyle
Sophia Anderberg
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Imane Asry