Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Internationella Kvinnodagen #enbitkvar

Vi har en rätt bra bit kvar innan Sverige är jämställt, eller vad säger ni? 

Vet ni vad? Jag älskar att vara kvinna! Jag tror att man bara får ett liv här på jorden och jag är så himla tacksam för att jag får spendera det livet som kvinna. Något jag däremot inte tycker om är att vi kvinnor måste kämpa för att få samma lön och rättigheter som män. I Sverige idag har vi det otroligt bra jämfört med många andra kvinnor runt om i världen men vi har fortfarande en lång väg kvar att gå.

Jag är själv utbildad civilekonom och jag blev så glad när jag fick frågan om jag ville göra ett samarbete med förbundet  Civilekonomerna.se inför Internationella Kvinnodagen som är idag. Jag kan inte komma på en enda anledning till att ett man med samma utbildning och kvalifikationer som jag skulle förtjäna en högre lön än vad jag får. Kan ni? Oavsett vad så borde ni ta en titt på videon här ovan, man får sig verkligen en tankeställare!

– inlägget presenteras i samarbete med Civilekonomerna.se

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Heja!

  Lotta 2016-03-08 12:40:18
  Svara
 • Hej Linn,

  Toppen att du uppmärksammar jämställdhetsfrågor, det finns många att kämpa för! Som den slavhandel IS bedriver med kvinnor, de systematiska våldtäkterna som används som krigsmetod i Kongo, den hederskultur som blir allt starkare i våra förorter som innebär att över 70 000 unga i Sverige uppger att de riskerar att giftas bort mot sin vilja, de abortlagar som gör att våldtagna nioåringar i Sydamerika dör i barnsäng, de kvinnor som går på våra gator i Sverige och tvingas sälja sex efter att de utsatts för trafficking.

  Jag är också Civilekonom men jag vill självklart ha lön för min insats. Det är bra att du lyfter lönefrågan men Jämförelsen i filmen sviktar dock, rålönegapet tar inte hänsyn till att löneskillnader som beror på utbildning, position etc. Skillnaderna är alltså betydligt mindre om man tar hänsyn till detta, självklart förekommer diskriminering men det är också naturligt att män avancerar mer när de prioriterar jobb och kvinnor familj. Alltså fellow women, välj rätt partner och dela föräldraledigheten jämt om ni också vill prioritera karriären. Sedan så är faktiskt Sverige ett av världens mest jämställda länder, oavsett finns mycket kvar att göra!

  Kerstin 2016-03-08 09:17:26
  Svara
  • Svar på Kerstins kommentar.

   Hej Kerstin! Apropå ditt svar till Linn så stämmer det som du säger att rålönegapet inte tar hänsyn till befattningsskillnader eller exempelvis åldersskillnader. Rålönegapet är samtidigt ett vanligt mått på löneskillnader som kan signalera obalanser på arbetsmarknaden. Civilekonomerna gör löpande lönestudier och tar då fram både rålönegapets storlek och löneskillnadernas storlek då vi har rensat bort lönepåverkande faktorer exempelvis ålder, arbetserfarenhet eller befattningsskillnader. När vi rensat bort dessa förklarande faktorer så är skillnaderna i lön mellan män och kvinnor 10,7 procent. Den löneskillnaden kallar vi för oförklarad löneskillnad. De oförklarade löneskillnaderna skiljer sig åt mellan sektorer och branscher. Inom privat sektor där närmare 80% av alla ekonomer arbetar är den oförklarade löneskillnaden 12,1%. Ser vi till olika arbetsområden så ser vi att löneskillnaderna är exempelvis inom rådgivning och ledningsarbete är drygt 16 procent medan inom revision och administration omkring 4-6,5%.
   Vänliga hälsningar
   Sara Lindberg
   Utredare
   Civilekonomerna

   Sara Lindberg 2016-03-08 10:57:16 http://www.civilekonomerna.se
   Svara
Linn Herbertssons webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Sara Che
Lifestyle
Emelie Walles
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Joanna Swica
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Evelina Andersson
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Jenny Sunding
Lifestyle
Sophia Anderberg
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Mode
Imane Asry
Home
34 kvadrat
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Fanny Ekstrand