Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Mauritius guide – svar på era frågor

IMG_9621 copy

Vilken del av ön gillade ni bäst?

Jag läste på en hel del om Mauritius innan vi åkte dit och på ett ställe stod det att den del av ön där det regnar minst är den nordvästra. På den östra sidan faller det dubbelt så mycket regn under ett år så det påverkade helt klart mitt beslut ångående var vi skulle befinna oss. Men framförallt så bokade vi tre av fyra resorter på nordvästra sidan för att det är där solen går ner. Det bästa solläget annars är ju i norr om man befinner sig på södra halvklotet, och inte i söder som här hemma.

Och ja, jag är lite manisk och försöker tänka på alla detaljer när jag ska boka en resa för det finns så mycket man kanske inte tänker på som sedan är sjukt irriterande när man väl är på plats. De sista två dagarna bodde vi på Shangri-La som ligger på östra sidan av ön och då missade vi ju också den vackra solnedgången. Dock ska tilläggas att det ofta precis runt solnedgången (som på vinterhalvåret går ner runt klockan sju) samlades moln runt horisonten så vissa solnedgångar missade man även på den västra sidan.

Hur var klimatet? Fuktigt? Svalare på kvällen? 

Maurititus har ju tropiskt klimat och man ska räkna med en eller två regnskurar per dag men de sveper förbi lika snabbt som de kom. Och BLI INTE OROLIGA om ni kollar på väderleksrapporten. I en massa forum på nätet läste jag om att man inte ska bry sig om väderleksrapporten innan man åker till Mauritius så jag var förebedd men visst blir man lite orolig när det står att det ska vara regn och moln varje dag. Så är det INTE!

Det kan dock komma dagar då det är mestadels molnigt, våra fyra första dagar var så men de tio resterande dagarna var det strålande sol med undantag för ett par snabba regnskurar. Tänk er att ni ligger och solar, helt plötsligt är himlen helt svart och det börjar ösregna. Då går ni till baren och tar skydd och beställer en kaffe och innan ni har fått er kaffe så är himlen alldeles blå igen, haha. Men det är klart, har man riktig otur så kan det dra in en cyklon och då kan det vara dåligt väder i upp till en vecka fick jag höra men det kan ju hända på andra ställen också.

Jag uppfattade inte att det var särskilt fuktigt på Mauritius, antagligen för att det blåser och fläktar en hel del. Det var absolut inte som det kan vara i Thailand ibland där man hänger handduken på tork men det torkar aldrig. Däremot så är det i princip omöjligt att platta eller locka håret eller fixa frisyren för platt hår blir frissigt och lockar lägger sig platt istället p.g.a. luftfuktigheten som när vi var där ibland sträckte sig upp till 90% men trots det uppfattade jag inte det som särskilt fuktigt. Och det blir inte mycket svalare på kvällen så man behöver inte oroa sig för att ta med en liten jacka eller en tröja. Vi använde inte det en endaste gång i alla fall!

Vi funderar på att resa dit nästa vinter men jag undrar lite över prisläget? Jag har förstått att mat och dryck är väldigt dyrt på hotellen. Hur är det på lokala restauranger och butiker? 

Det stämmer, maten är dyr på hotellen! På de fina resorterna kostar maten som att äta på riktigt fin restaurang hemma. De flesta ställena har någon form av hel- eller halvpension och vi testade det på ett ställe men det kändes som att det nästan blev dyrare. Trots att vi tog helpension där så var det en limit på varje måltid och man fick ca 1500 rupier per person och det räckte sällan och då åt vi ändå inte särskilt mycket och dryck tillkommer även utöver det. Så på de andra ställena struntade vi i att ta sådana packet.

Vi var inne i staden Grand Baie en dag men ska jag vara helt ärlig så hade jag inte åkt dit för att äta. Det fanns ett ställe nere vid havet och det såg mest ut som en bar för backpackers (det kan ju dock vara ganska billigt att äta där, det vet jag inte). Vi var aldrig i staden Port Louis men den är större så det kanske är dit man ska åka istället.

Och shoppingen är ett skämt om ni frågar mig! Många kända märken tillverkar sina kläder och väskor i fabriker på Mauritius så i butikerna är det nästan svårt att hitta något annat än kopior av dessa varumärken. Jag förstår inte ens hur det kan vara lagligt i landet men alla i butikerna och på hotellen påstår att det är exakta kopior från samma fabriker (alltså i princip äkta enligt dem) och en kvinna sa t.o.m. att polisen har koll på om det är dåliga kopior för det får man inte sälja där, haha.

Vi hamnade i en butik som vår taxichaufför visade oss och det var inte ens bra kopior. Jag blev bara sur för de kunde dessutom ta typ 10.000 kronor betalt för en Prada-kopia som såg ut som skit. Tänk en ung tjej som tror att en Prada-väska ser ut så, självklart har hon ett eget ansvar och borde inte köpa en kopia från start men jag blev bara sjukt irriterad av att se att det får gå till så. Riktigt lurendrejeri som man hoppas att deras stat borde ta ansvar för istället. Det fanns lite fina sjalar och souvenirer och jag tror att om de hade fokusera på inhemska och typiskt mauritiska produkter så hade det varit mycket bättre shopping också.

Vi hoppade med andra ord över shoppingen under vår resa men det var ganska skönt. Det enda jag köpte var ett par D&G-solglasögon i vår hotell boutique innan jag visste att hela ön var fylld med kopior. Jag har dock exakt de där solglasögonen i en annan färg och t.o.m. boxen var identisk med den jag fick till de jag köpte här hemma så jag hoppas att de är riktiga. Annars har jag blivit ordentligt lurad, haha, för de kostade nästan lika mycket som de gör hemma.

Är det verkligen en paradisö? Funderar på att ha det som vårt nästa resemål men folk har så varierande uppfattningar om ön!

Jag skulle säga att det finns lite olika paradis runt omkring Mauritius men nej, hela ön är inte en paradisö om man jämför med t.ex. Maldiverna. Det är otroligt fattigt, få hus är ens färdigställda och det kändes lite olustigt att först åka genom deras städer, se hur de hade det för att sedan komma till en lyxig resort där man skulle ha det bra i några dagar. Så är det var man än reser i världen så klart men på Mauritius blev det väldigt påtagligt.

Sevärdheterna var inte att hurra för om ni frågar mig. Man kan åka och kolla på sockerplantagen, det finns något museum och en by där man  erbjuds möjligheten att titta på en plats där jorden tros ha färgats rödbrun av metaller. Jag gillar ju inte att resa någonstans och att inte utforska men jag googlade lite och de flesta utflyktsmål låg 1,5 h med taxi från nordvästra sidan av ön (och såg inte väldigt spännande ut) så vi hoppade faktiskt det för det hade tagit oss en hel dag med transport. Så om ni åker till Mauritius gör ni det för att hänga på ert hotell, ligga på stranden och ägna er åt vattenaktiviteter skulle jag säga. På alla våra resorter ingick snorkling, vattenskidor, wakeboard, kajak, hästridning på stranden och en massa annat roligt.

Har du tips på vilken strand/vilken del man vill bo på? Vad har ni gillat bäst?

Vi valde som sagt nordvästra sidan! Däremot bodde vi på den östra sidan på ett ställe som heter Shangri-La de sista dagarna. Det var en fin biltur dit, det finns lite vackra, små berg på Mauritius och östra sidan är mer orörd uppfattade jag det som. Vi hade så kort tid där men det ska tydligen ligga någon mysig fiskeby i närheten och alla som jobbar på hotellen är locals så prata med dem. Vi fick mycket information av våra taxichaufförer bl.a. och de extraknäcker även som guider. Man kan alltså boka en taxi en dag för en ganska liten summa som sedan kör runt och visar olika delar av ön. Taxichaufförerna är med andra ord väldigt pålästa.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Måste vara jobbigt att vara ung tjej o tro att man inhandlat en pradaväska och så ” ÄR DET INTE DET!” Hahaha ja det är jobbigt att vara rik o titta på fattiga människor på mauritius. (På ett tryggt avstånd från det jobbiga såklart).
  Men utöver det så fick jag iaf en liten bild av hur mauritius skulle kunna vara.

  Resenarenutanfilter 2018-01-31 10:10:40 http://resenarenutanfilter.nouw.se
  Svara
 • Läste din artikel om Mauritius och känner att du har missat sååå mycket av ön. Gå gärna in på https://www.winslowtravel.se/v%C3%A5r-v%C3%A4rld/mauritius-1844324 och läs min korta presentation av ön.
  Hälsningar Rama

  Rama 2017-11-16 10:18:54
  Svara
  • Svar på Ramas kommentar.

   Ok, jag tycker inte att det var så mycket mer i din artikel än det vi upplevde när vi var där men jag förstår om vissa älskar ön, smaken är så olika 🙂 Jag kanske får en helt annan uppfattning om jag åker dit någon gång igen. Vem vet 🙂 Ha en fin helg!

   Linn Herbertsson 2017-11-25 20:53:51
   Svara
 • Åh, så underbart det verkar! Jag och min man ska till Miami i 2 veckor över påsk, du som har varit där – kan du inte ge tips på saker man inte ska missa i Miami? Bra hotel, områden, shopping, restauranger och saker att göra? Vore så snällt 🙂

  sanna 2016-01-26 17:50:10
  Svara
  • Svar på sannas kommentar.

   Åh vad härligt! Det var så längesen vi var där så jag minns inte vad allt heter men iaf att ni inte ska missa One Prime Twelve,jättebra restaurang. Även Hakkasan, en av de bästa restauranger jag ätit på 😀 Vi bodde på Mondrian som jag verkligen gillade. Modernt, fina rum, snyggt poolområde och utsikt mot Miami skyline över vattnet. Så cool utsikt och den var mycket roligare än andra sidan där det bara är en lång strand och hav. 😀 Ha så kul! Kram

   Linn Herbertsson 2016-01-26 21:31:20
   Svara
Linn Herbertssons webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Joanna Swica
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Tess Montgomery
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Jenny Sunding
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
By Momo
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind