Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Lite tankar kring hälsa och kost, del 2

Jag tänkte ta upp tre bra exempel på kommentarer jag ofta får i bloggen som lyder: 

– Kan inte du skriva lite om kost och träning och hur du har blivit så fit? Det var du innan också men ändå. Lite dina vardagsrutiner och alkohol etc. Hade nog många uppskattat inkl. mig själv! Kul med inspiration för att dra till gymmet!

– Kan inte du skriva ett långt ärligt inlägg om mat och träning typ hur du gör för att få din kropp så smal och tränad? Jag tycker de flesta bloggerskor ”ljuger” och ska försköna sina inlägg om detta ämne genom att få det att låta som att det inte är jobbigt att tänka på vikt och hälsa och träning. Det hade varit intressant att se hur ofta/mycket du äter och tränar osv och hur du håller din kropp i form. Superbra blogg!!!

– Kan inte du skriva mer om kost och träning och hälsa, ett mer detaljerat inlägg. Extreme fit passen är ju endast tre pass i veckan, hur nyttig är du när det kommer till kost? hur stora portioner äter du? Hur mycket tänker du på vikt och hälsa? Hur gjorde du för att få så smal vältränad kropp till sommaren?

Den senaste tiden har jag sällan svarat på sådana här kommentarer och istället bara skrivit att jag kommer ta upp ämnet i ett inlägg vid ett senare tillfälle. Främst för att jag tycker det är svårt att ge ett svar som passar alla och framförallt ett kort svar som ryms i en kommentar. Vi är alla så olika och har alla olika förutsättningar när det kommer till att hålla oss i form men jag ska försöka svara så gott det går och utgå från mina egna förutsättningar.

Jag har redan skrivit lite om min syn på träning i det här (klick!) inlägget och jag måste säga att sedan jag började träna för att må bra och inte lika mycket p.g.a. yta så tränar jag kontinuerligt 2-3 gånger i veckan och det har inte hänt sedan jag var tonåring sist och ägnade mig åt diverse olika gruppträningsaktiviteter. Jag vet inte vad ni tycker (?) men på den tiden var det mycket lättare för alla ägnade sig åt hobbys, man tränade i skolan och träning var en naturligare del av vardagen. När man istället pluggar på universitet eller arbetar så är träningen helt upp till en själv och det tog ett bra tag innan jag fick in en bra träningsrutin även om jag har tränat mycket under vissa perioder. Jag tycker verkligen inte om känslan när jag har tränat fyra-fem gånger i veckan i ett par veckor och sedan slarvar och inte tränar alls på några veckor. Mitt mål har länge varit att träna kontinuerligt och ca 2-3 gånger i veckan och det har jag verkligen lyckats med det senaste året sedan jag började träna Xtremefit. Framförallt för att jag tycker det är en väldigt rolig träningsform men också för att jag har mått så himla bra av det. Både psykiskt och fysiskt, jag har t.ex. bara haft migrän 2 gånger det senaste året och det brukade jag ha 2 gånger i månaden tidigare.

Och när det kommer till min vikt som jag får en hel del frågor om så vet jag precis vad jag ska göra om jag vill rasa några kilon, jag ska dricka alkohol, äta onyttig mat, godis och annat skräp. Så fungerar min kropp. När jag tränar och äter hälsosamt så väger jag 3-4 kilo mer än om jag lever ohälsosamt men jag mår också så mycket bättre om jag tränar och äter bra. Jag har vänner som fungerar precis som jag och jag har ännu fler vänner som fungerar tvärtom, som går upp i vikt av ohälsosam kost. Och hade jag tryckt i mig ohälsosam mat så hade självklart även jag gått upp i vikt men min hunger blir mycket större när jag äter hälsosamt och tränar. Äter jag däremot mycket snabba kolhydrater och ohälsosam mat varje dag så behöver jag inte äta lika mycket för att bli mätt och samtidigt känner jag hur min kropp töms på näring och allt som är bra för kroppen och då tappar jag vikt. Så fungerar jag men det är ju väldigt olika som sagt!

Ska jag vara ärlig så tänker jag väldigt lite på hur mycket jag äter och det är så SKÖNT! Jag har också haft en tid i mitt liv då jag mådde dåligt över min kropp, det var när jag var runt tjugo och det var också då jag började blogga. På den tiden skrev jag mycket om hälsosam mat och jag var på gymmet runt fem dagar i veckan i vissa perioder men utan att egentligen se så mycket resultat med min träning, det var mer något jag var tvungen att göra för att må lite bättre med mig själv. Idag bryr jag mig tyvärr inte så mycket om vad jag äter men tränar gör jag för att det får mig att må bra. Jag är dock väldigt sockerberoende och det tänker jag tyvärr en hel del på. Jag vet precis vad socker gör mot min kropp och mitt mål är och har väldigt länge varit att börja äta mer hälsosamt. Detta är något jag har misslyckats med innan. Den senaste veckan har däremot mitt sockerberoende blivit betydligt bättre och det är främst för att jag bestämde mig för att verkligen göra något åt det och för min del handlar det mest om självdisciplin.

Och till dig som skrev kommentaren om att bloggerskor kanske ”ljuger” om deras träning och matvanor, det kanske stämmer men min uppfattning är att många tjejer som driver bloggar idag är unga, vackra tjejer som har en rätt bra kropp som utgångsläge. Förstår du hur jag tänker? Det finns ju en röd tråd i hur du blir stor i sociala medier idag. Antingen skriver du väldigt bra, är en intressant person, är nischad inom ett speciellt område, är väldigt duktig på det du gör eller så är du snygg och lägger upp fina bilder av dig själv och många gör t.o.m. allt det där. Sedan finns det kanske de som skriver att de inte bryr sig så mycket men som tränar som galningar och tänker på precis allt de stoppar i sig ändå och sådana människor kommer det alltid att finnas. Och jag förnekar absolut inte det faktum att vi bloggare och stora Instagram-profiler påverkar dagens ideal men det gör ju också saken tydligare att vi idag väljer mer fritt vilket ideal vi ser upp till och vilken typ av ideal som går hem i sociala medier, eller vad säger du?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • åh vad du är bra <3 TACK. Jag har haft en ätstörningsdiagnos och som frisk kan jag inte vara tyst kring detta ämne längre. Du som skriver bra grejer ska ha cred för det, det betyder mycket för de som varit drabbade av ett stört förhållande till kost och träning, och för de som är, och för de som riskerar att bli. Så tack! Idag bloggar jag om mat. Om kärleken till mat och matlagning. Inga konstigheter. http://anotherfoodblog.devote.se
  Kram

  Josefine 2015-03-03 16:32:30 http://anotherfoodblog.devote.se
  Svara
 • Mycket bra skrivet Linn 😉
  Jag tränade 5-6 dagar i veckan förut och nu max 3-4 pass i veckan.
  Det var inte alls bra för min kropp och nu mår jag mycket bättre. Viktigt med balans och hitta inre ro och då faller allt på sin plats.
  Vi ser olika ut och tur det 😉 Jag tycker att du är jättefin och tycker lika mycket att en muskulös tjej är fin.
  Mitt mål med min träning är att vara stark, både fysiskt och psykiskt och att det ska vara långsiktigt..
  Kramiz

  Deniz 2015-03-03 14:16:36
  Svara
 • Hej Linn!

  Tack för fin blogg!

  Jag har precis som du tankar kring det här med sockerberoende. Jag är svag för godis och annat sött men jag önskar bli mer hälsosam vad gäller kost och min tanke är då att äta mer av det nyttig och mindre socker.
  Det är för att det har en dålig inverkan på kroppen och mina tänder. Det gör att kroppen lagrar fett och kan orsaka hål i tänderna.Jag vill ju ha fina tänder och en fin hälsosam kropp även när jag fyller 40 (jag är idag 27).
  Det borde finnas en sida för dem som vill peppa varandra att jobba med sin hälsosamma livsstil. Ett forum.
  Vet du om det finns något bra forum för detta?

  Ha en fin vecka!

  Jenny

  Jenny 2015-03-03 13:09:34
  Svara
Linn Herbertssons webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
Jannike Ebbing
Home
34 kvadrat
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Lifestyle
Mitra Javadi
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Sophia Anderberg
Lifestyle
Evelina Andersson
Mode
Imane Asry
Lifestyle
Sara Che
Mode
Emma Danielsson
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson