Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Ge allt du har…och lite till

Jag träffar hela tiden personer som är anhöriga till någon med cancer. Jag vet också att många av er läsare är anhörig till någon som har cancer. Det är er jag skriver till nu och jag vill att ni lovar mig en sak, att av respekt för den som är sjuk: ge allt du har och gärna lite till! Det gäller inte bara de som har anhöriga som är sjuka i cancer så klart utan det gäller alla som är allvarligt sjuka. Du som anhörig måste stötta, visa att du finns där, ta reda på vad sjukdomen innebär och vad man kan få för hjälp. Ifrågasätt, sök själv hjälp hos en psykolog eller terapeut för att kunna bli det bästa stödet du någonsin kan. Försök sätta dig in i den sjukas situation(med varning för att man kan må väldigt dåligt av att försöka förstå) och va den personen du själv hade velat ha vid din sida om du var allvarligt sjuk. Trots att vi ska vara väldigt tacksamma för sjukvården här i Sverige så finns det också otroliga brister. ”Någonting har gått fel när man måste vara frisk för att orka vara sjuk”

Jag vet att många började tvivla på min verklighetsuppfattning de sista veckorna av mammas liv. Jag fick blickar av både sjukhuspersonal och anhöriga och vissa sa t.o.m. till mig att nu måste du inse att det är över. Enligt mig så ska sjukhuspersonal informera mig som anhörig om min mammas tillstånd men de ska aldrig vara nedlåtande som vissa faktiskt kunde vara. Självklart var jag medveten om mammas allvarliga tillstånd, flera gånger om dagen bröt jag ihop just för att jag visste hur sjuk hon var. Men att jag skulle ge upp hoppet om att hon skulle bli bättre? Att vi skulle få lite mer tid tillsammans? Aldrig! Min mamma var 58 år gammal och alldeles för ung för att dö. Andra runt omkring borde acceptera hur man som anhörig väljer att agera utifrån hur bra man faktiskt känner den som är sjuk och jag kände min mamma oerhört väl. Hennes värsta mardröm var att läkarna skulle ge upp hoppet om hennes överlevnad. Därför valde jag att in i det sista hoppas för mammas skull och jag kämpade för att hon skulle få den behandling hon inte själv var kapabel att kräva just då! Trots det satt jag konstant vid hennes sida de sista dagarna, jag pratade med henne och lugnade henne. Jag sa att jag kommer ha ett bra liv och har många som tar hand om mig. Inte för att jag klarade av att sitta och säga så till min mamma utan för hennes skull. För att hon skulle få ro att lämna mig om hon kände att hon inte orkade kämpa mer. Så visst förstod jag hur allvarligt det var.

Nu efteråt får jag ofta höra att jag är stark! Jag är oerhört tacksam för det men så stark är jag egentligen inte, det är nog ingen. I en sådan situation handlar det nog främst om att vara osjälvisk! Att sätta locket på sina egna känslor för att kunna finnas till för en annan människa så mycket som det bara går. Jag har fått erfara människors rädsla för sjukdomar, rädsla för läkare och framförallt rädsla för det okända. Jag blir så ledsen varje gång jag ser att det kommer i vägen för att göra allt för den som är allvarligt sjuk! Tro mig, mina rädslor stod verkligen i vägen för mitt agerande första gången mamma blev sjuk i bröstcancer för många år sedan och det kan jag fortfarande ångra.

Idag kan jag säga att hur mycket jag än gjorde för min mamma det sista året så kommer jag alltid önska att jag hade gjort ännu mer. Så varför inte bara ta i från tårna och vara så bra man bara kan vara i en sådan situation, det är mitt råd till er anhöriga. I slutändan tror jag att man själv också mår bäst av det, att känna att man fick finnas till för den man älskar så oerhört!

Här(klick!) kan ni läsa mer om hur det är att vara anhörig och allt vad det innebär. Där finns även information om hur man söker hjälp!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer
  Linn Herbertssons webbshop
  Dölj
  metro mode weekly

  Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

  Lifestyle
  Susanne Barnekow
  Lifestyle
  Makeup by Lina
  Lifestyle
  Elin Johansson
  Hälsa
  Joanna Swica
  Hälsa
  Josefines Yoga
  Lifestyle
  Cassandra Lundgren
  Hälsa
  Foodjunkie
  Lifestyle
  Tess Montgomery
  Home
  34 kvadrat
  Lifestyle
  Henrietta Fromholtz
  Lifestyle
  Marie Serneholt
  Mode
  Paulina Forsberg
  Mode
  Petra Tungården
  Hälsa
  Sassa Asli
  Hälsa
  Jenny Sunding
  Mode
  Fanny Ekstrand
  Mode
  Pamela Bellafesta
  Lifestyle
  By Momo
  Mode
  Mathilda Weihager
  Mode
  Tyra-Stina Wilhelmsson
  Hälsa
  Fannie Redman
  Mode
  Emma Danielsson
  Man
  Niklas Berglind