Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Frukostseminarie angående näthat i Riksdagen

I morse var jag som sagt på plats i Riksdagen där det bjöds på frukost och diskussion kring ämnet näthat med justitieminister Beatrice Ask och ett par andra bloggare, bl.a. Amanda Schulman, hennes syster Hanna, Hannah Graaf och Martina Bonnier. Vi diskuterade hur länge näthat faktiskt har funnits men inte tagits på allvar, hur vi ska informera folk som bli utsatta om att de kan få hjälp och kanske viktigast av allt, hur ska man få poliser att ta anmälningarna på allvar? Sedan jag började blogga för fem år sedan har lagar och regler definitivt skärpts men det finns mycket kvar att göra. Vi bloggare är också ofta dåligt informerade och jag tror det var en nyhet för många utav oss att en kommentar som t.ex. ”du är så j-ävla ful och äcklig din lilla slampa” faktiskt strider mot lagen och ska anses som ett brott. De ville även uppmana oss till att våga anmäla hot och påhopp för att de personerna som faktiskt blir straffade kommer bli avskräckande exempel för andra som tror att man kan bete sig hur man vill bakom datorskärmen.

Jag kan inte hjälpa att tänka tillbaka på mina första år som bloggare, på den tiden fick jag mycket mer hatkommentarer i min blogg och självklart har jag anpassat mitt sätt att blogga efter det, jättetråkigt tycker jag och säkerligen ni också. Det diskuterade jag med Amanda och Hannah som också känner att deras blogg har tagit en allt mer ytlig approach då man helt enkelt inte orkar bli hatad. Däremot vill jag tillägga att jag uppskattar era åsikter, vi tog också upp att det är kommentarfältet och era läsares åsikter som faktiskt gör bloggen levande och rolig att driva, men det finns så klart en gräns. Jag minns också hur många som talade om för mig(framförallt hemma i Malmö) på den tiden att jag skulle få ångra att jag startade en blogg i framtiden och det hände ofta att jag fick försvara mig inför bekanta eller vänner som på fyllan tyckte att de fick spy galla över mitt val att starta en blogg. De försökte intala mig att jag aldrig skulle få ett seriöst jobb i framtiden, att jag aldrig skulle bli tagen på allvar osv. Jag undrar hur många av dem som uttryckte sina fördomar på det sättet som faktiskt har suttit i samtal med vår svenska justitieminister om hur vi ska förebygga och skydda våra barn och ungdomar från mobbning och hat på nätet. En rolig tanke tycker jag och ett uppvaknande som faktiskt gör mig eldad inför att faktiskt våga vara mer personlig i min blogg igen och att gå min egen väg.

Precis som att man borde skydda bloggare från näthat så borde vi självklart också skydda gemene man från bloggare och den makt vi besitter. Information och striktare regler mot att hänga ut människor till höger och vänster i en blogg borde finnas. När en vuxen människa mobbar eller utövar förtal mot andra människor i sin blogg så öppnar detta självklart dörrar till att barn i skolan tror det är mer ok att mobba över internet. Det är precis som att internet inte är en riktig värld utan det som händer här är på låtsas, detta trots att vi spenderar mer och mer tid av våra liv på internet och trots att det är riktiga människor som sitter bakom datorskärmen och får utstå detta hat! Det är mycket tal om att inte riskera yttrandefriheten och att strypa friheten på nätet men rädslan för detta gör ju också att vi sätter en standard, en standard som innebär att man kan komma undan med att bryta mot lagen på nätet utan att bli straffad. Vad det innebär för kommande generationer och eventuellt mina framtida barn, det skrämmer mig verkligen! Helt klart värt att diskuteras!

bloggare i riksdagen

amanda schulman om näthat

Jag var tvungen att lägga upp den här skärmdumpen ovan från Amandas blogg, jag utsätts ju inte ens i närheten av samma näthat och jag blir lika chockad varje gång jag tänker på vad människor kommer undan med på nätet. Det finns ingenting som rättfärdigar en sådan kommentar!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer
  Linn Herbertssons webbshop
  Dölj
  metro mode weekly

  Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

  Mode
  Paulina Forsberg
  Hälsa
  Foodjunkie
  Lifestyle
  Marie Serneholt
  Lifestyle
  Susanne Barnekow
  Hälsa
  Sassa Asli
  Mode
  Petra Tungården
  Lifestyle
  Makeup by Lina
  Lifestyle
  Elin Johansson
  Hälsa
  Joanna Swica
  Hälsa
  Josefines Yoga
  Lifestyle
  Cassandra Lundgren
  Lifestyle
  Tess Montgomery
  Home
  34 kvadrat
  Lifestyle
  Henrietta Fromholtz
  Hälsa
  Jenny Sunding
  Mode
  Fanny Ekstrand
  Mode
  Pamela Bellafesta
  Lifestyle
  By Momo
  Mode
  Mathilda Weihager
  Mode
  Tyra-Stina Wilhelmsson
  Hälsa
  Fannie Redman
  Mode
  Emma Danielsson
  Man
  Niklas Berglind